Speltakteken Welpen

Ben jij tussen de 7 en 11 jaar? Vind je het leuk om iedere week iets spannends te doen met andere kinderen van jouw leeftijd? Kom bij de Welpen en speel mee in!

De kinderen van 7 tot en met 11 jaar spelen in de jungle. Samen met de figuren uit het Jungleboek beleven ze de spannendste avonturen.
Bij het spelen aan de hand van een thema gebruiken de Welpen hun fantasie en dit draagt bij aan de ontwikkeling van kinderen. Dit alles gebeurt onder leiding van deskundige vrijwilligers. De Welpen zijn zonder meer één van de meest actieve speltakken van Scouting Nuth.

 

Jungleboek

Het Welpenspel is gebaseerd op een verhaal uit het Jungleboek van Rudyard Kipling. Velen zullen het verhaal wel kennen van de verfilming door Walt Disney. Het gaat over Mowgli, een mensenkind dat wordt grootgebracht door de wolven. Er komen allerlei dieren in het verhaal voor. Zo kennen we Akela, de oude grijze wolf, hij is de leider van de horde. Chil de wouw leert ons geheimschriften en seinen. Baloe de bruine beer kent allerlei leuke liedjes en spelletjes. Bagheera de zwarte panter is sterk en snel, de beste jager van de rimboe. Een echte speurder. Hij kent alle sporen en sluipt als de beste. De oude olifant Hathi kan mooi vertellen. Hij is wel honderd jaar en heeft veel meegemaakt.
De leiders en leidsters van de Welpen hebben ieder de naam van een dier uit het verhaal. De Welpen zijn de jonge wolven die worden 'opgevoed' door de verschillende dieren uit de jungle. En iedere week beleven ze weer een spannend avontuur, of leren ze weer een nieuw stukje van de rimboe kennen! Soms steken ze zelfs de Waingoenga-rivier over. Die stroomt achter de grote raadsrots.

Opkomsten

Iedere week draaien de welpen op zaterdag ochtend van 10.00 uur tot 12.00 uur. Elke opkomst begint met de opening:
Yalahiiii klinkt het. Akela roept. Het is wolventaal voor "Kom, laten we gaan jagen!". Hij roept de Welpen. "Verzamelen bij de grote raadsrots!" De Welpen gaan dan samen op jacht in de rimboe waar ze allerlei avonturen beleven. We sluiten op het eind van de middag de bijeenkomst af door in een kring te staan en elkaar een "goede jacht" te wensen.

Lid worden

Als er nieuwe welpen bij de groep komen, dan mogen ze altijd eerst een paar keer komen kijken. Als ze besluiten om daadwerkelijk welp te worden, dan mogen ze het welpenuniform gaan dragen. Dit is een groene blouse. Pas na de installatie mogen ook de insignes en de das gedragen worden. 

Installatie

Ongeveer één keer per jaar worden alle nieuwe welpen geïnstalleerd. Hiervoor worden altijd de jungle dieren uitgenodigd. De Welpen mogen samen met hun ouders, broertjes en/of zusjes, opa’s en oma’s en met de hulp van de reeds geïnstalleerde welpen een aantal korte opdrachtjes uitvoeren. Als ze dit goed doen, dan worden ze geïnstalleerd en krijgen ze de das om. Dan zijn het échte Welpen!

Uniform

Het complete uniform bestaat uit:
- de groene welpenblouse
- het naambandje van Scouting Nuth
- de welpenbadge (zie plaatje)
- het installatieteken
- de nederlandse en europese vlag
- de das en de dasring

Scouting Magazine

Vier keer per jaar ontvang je als lid van Scouting het Scouting Magazine.
In het Scouting Magazine vind je de katernen Beverpost (bevers, 5-7 jaar), Scouty (welpen, 7-11 jaar), Flitz (scouts, 11-15 jaar), IXIXEL (explorers, 15-18 jaar) en Tijdrover (roverscouts, 18-21 jaar).
Voor vrijwilligers is er het katern Scouts Info. Scouts Info is het katern speciaal voor scouts vanaf 21 jaar en bevat allerlei gave reportages, leuke vacatures voor bijvoorbeeld evenementen en belangrijke informatie voor jou en je groep.

Introductieboekje

Hier vind je het introductieboekje van Scouting Nuth. Daarin staat informatie over de speltak Welpen en onze vereniging, om je binnen Scouting Nuth op weg te helpen. Veel plezier bij onze mooie vereniging!