Fysieke en Sociale veiligheid

Calamiteiten.

Als er sprake is van een calamiteitensituatie , zoals een ongeluk, een sterfgeval of grensoverschrijdend gedrag, staan onze bestuursleden je graag te hulp. Zie onder contact op de website. Ook kun je altijd contact opnemen met het landelijk opvangteam. Dit team bestaat uit landelijk vrijwilligers die groepsbesturen adviseren hoe ze hiermee om kunnen gaan. Deze vrijwilligers zijn ervaren in de hulpverlening en hebben ervaring met dat soort situaties. Zijn verwijzen Scoutinggroepen indien nodig door naar de juiste instanties. Voor meer informatie zie op de website van Scouting Nederland: https://www.scouting.nl/ondersteuning/veiligheid/calamiteiten.

Gedragscode.

Bij onze vereniging geldt de gedragscode van Scouting Nederland. Deze kun je downloaden via https://www.scouting.nl/ondersteuning/veiligheid/sociale-veiligheid

Scouting Nuth hecht grote waarde aan een veilige sociale omgeving. Zowel staf- als bestuursleden zetten zich hiervoor actief in. Dit komt bijvoorbeeld tot uiting in aandacht voor veiligheid van het gebouw en de gebruikte materialen. Daarnaast wordt actief ingezet op een fysiek en sociaal veilige omgeving voor onze leden. Hiertoe heeft onze vereniging een tweetal hulpmiddelen: de VOG en de gedragscode met toelichting.

Allereerst beschikken al onze direct – en niet direct leidinggevenden over een VOG (Verklaring omtrent Gedrag). Zij zijn gescreend op hun (justitieel) verleden. Ook voor een nieuwe vrijwilliger wordt deze VOG aangevraagd zodra deze actief wil worden binnen onze vereniging. Elke 5 jaar wordt deze vernieuwd.

Daarnaast moeten alle direct – en niet direct leidinggevenden zich houden aan de gedragscode en deze ondertekenen. De gedragscode met toelichting is op te vragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..