Speltakteken Scouts

Ben jij tussen de 11 en 15 jaar en heb je zin in actie? Meld je dan aan en beleef uitdagende avonturen bij de Scouts en beleef hier samen met je nieuwe vrienden supergave dingen. Leer zeilen, ga op zomerkamp, kook op je eigen kampvuurtje en ontdek de wereld om je heen!

Het thema dat centraal staat bij deze groep is de ‘ontdekkingsreis’. Deze groep Scouts is relatief zelfstandig en leert samen werken met anderen in de groep. Zo wordt de Scout voorbereid op de volgende speltak waarin hij of zij zelf activiteiten gaat organiseren.

 

In deze speltak wordt er veel gewerkt met activiteitengebieden. Er zijn 8 activiteitengebieden binnen Scouting. Klik hier voor een overzicht van de activiteitengebieden. Uit dit overzicht blijkt dat veel van de typische Scouting-technieken in deze speltak aan de jeugdleden worden geleerd. Zo leren ze bijvoorbeeld met houten palen en touw een kampkeuken bouwen of een grote toren. Hoe je op een veilige manier een goed vuur kunt maken, hoe je moet omgaan met kaart en kompas. Hoe je veilig met een zakmes omgaat en wat je moet doen bij eenvoudige verwondingen. Dat zijn allemaal zaken die bij deze speltak aan de orde komen.

Op ontdekkingsreis

Naar buiten! Trek de deur achter je dicht en ga de wereld verkennen. Zeilen in je eigen boot. Koken op je eigen vuurtje. Sta op je eigen benen. Ontwikkel je eigen mening. Bij de Scouts wordt actie van je verwacht. En wat kan jij van Scouting verwachten?

Ontwikkel je eigen mening. Om een mening te kunnen hebben, moet je dingen weten. Je wilt weten hoe de natuur in elkaar steekt. Je wilt weten hoe het is om moslim in Nederland te zijn. Hoe vies of schoon het water in de Maas is. Waarom Max Havelaar koffie beter is. En als je genoeg weet, mag je een mening hebben. Bij Scouting mag je zeggen wat je vindt. Ook als je 11 bent.

Gebruik je talenten. Een Scout ontwikkelt z'n eigen talenten. Er is ruimte voor iedere Scout. Daarom is Scouting ook zo veelzijdig. Pannenkoeken bakken, zeilen, internetten, bruggen bouwen van touw en hout, zingen, kamperen onder een zeiltje, schminken, boogschieten, theater, vliegers maken... je kunt het zo gek niet bedenken. Een voorbeeld: ieder jaar met Pasen kun je naar een landelijk Scoutingkamp (de HIT). Alleen of met een groepje. Je kunt dan kiezen uit 77 (!) verschillende activiteiten. Te veel om hier te noemen dus.

Scouts zijn nieuwsgierig naar hun omgeving. In binnen- en buitenland. Een Scout wil van alle culturen in de wereld iets leren. En dat kan makkelijk, want in bijna alle landen zijn Scouts die jou ook graag willen leren kennen. In 1995 kwamen er bijna 25.000 Scouts naar Nederland uit 166 landen.

Geen beter leven dan buitenleven. Een Scout kan niet zonder de natuur. En dus ben je daar zuinig op. Dat is ook iets wat je belooft als je bij de Scouts komt.

Als je lid wordt van een Scoutsgroep krijg je te maken met je eigen ploeg. Het is een groepje van ongeveer zes Scouts waarmee je veel gaat samenwerken. In een ploeg leer je van elkaar. Je zult merken dat de Scouts rekening met jou houden. Ze hebben iets voor je over. Dat komt omdat je iets moet beloven als je Scout wilt worden. De laatste woorden van die belofte zijn belangrijk: Jullie kunnen op me rekenen.

Het hoogtepunt van elk jaar is het zomerkamp. Het ultieme avontuur. Met je eigen ploeg in een tent. Je eigen keuken bouwen. Je eigen potje koken. Een hike zonder leiding met kaart en kompas. Niet weten waar je 's avonds slapen zal. Dikke vrienden worden.

Opkomsten

Iedere week draaien de scouts op vrijdag avond van 19.30 uur tot 21.30 uur. Elke opkomst begint met de opening en wordt afgerond met een gezamenlijke sluiting. Daartussen gebeurt er natuurlijk van alles. De programma's worden zo samengesteld dat er voldoende variatie in activiteiten plaatsvindt. Een programma kan dus zowel een spannende speurtocht zijn, maar ook het maken van een maquette, van een potje voetballen tot koken op houtvuur, van een interessant museum tot een avontuurlijk kamp. Uiteraard worden de jeugdleden hierin goed begeleid!!

Als je lid wordt van een Scoutgroep wordt je ingedeeld bij een patrouille. Dit is een groepje van ongeveer zes Scouts waarmee je veel gaat samenwerken. In een patrouille leer je van elkaar. Je zult merken dat de Scouts rekening met jou houden. Ze hebben iets voor je over. Dat komt omdat je iets moet beloven als je Scout wil worden. De laatste woorden van die belofte zijn belangrijk: "Jullie kunnen op me rekenen".

Als een Scout interesse heeft om zich in een bepaald onderwerp te verdiepen, dan kan hij/zij daar ook mee bezig zijn. In overleg met de leiding worden dan afspraken gemaakt. Om Scouts hiermee te helpen zijn er vastgestelde opdrachten, zijn deze allemaal vervuld dan ontvangt de Scout het bijbehorende insigne. In het afgelopen jaar hebben Scouts gekozen voor de insignes: woudlopen, film maken en toneel.

Lid worden

Als er nieuwe scouts bij de groep komen, dan mogen ze altijd eerst een paar keer komen kijken. Als ze besluiten om daadwerkelijk scout te worden, dan mogen ze het scoutsuniform gaan dragen. Dit is een beige blouse. Pas na de installatie mogen ook de insignes en de das gedragen worden.

Installatie 

Eén keer per jaar worden alle nieuwe scouts geïnstalleerd. De Scouts krijgen dan tijdens een feestelijke ceremonie de insignes opgespeld. Tevens beloven zij dat ze zich zullen houden aan de spelregels van Scouting en leggen zij de Scoutingbelofte af. Dan zijn het échte Scouts! Na de belofte is het tijd voor ontspanning en is het tijd voor een feestje. Dit maakt dat je een installatie niet gauw zult vergeten !!!!!

Uniform

Het complete uniform bestaat uit:
- de beige scoutsblouse
- het naambandje van Scouting Nuth
- de scoutsbadge (zie plaatje)
- het installatieteken
- de nederlandse en europese vlag
- de das en de dasring
- de groepspet

Scouting Magazine

Vier keer per jaar ontvang je als lid van Scouting het Scouting Magazine.
In het Scouting Magazine vind je de katernen Beverpost (bevers, 5-7 jaar), Scouty (welpen, 7-11 jaar), Flitz (scouts, 11-15 jaar), IXIXEL (explorers, 15-18 jaar) en Tijdrover (roverscouts, 18-21 jaar).
Voor vrijwilligers is er het katern Scouts Info. Scouts Info is het katern speciaal voor scouts vanaf 21 jaar en bevat allerlei gave reportages, leuke vacatures voor bijvoorbeeld evenementen en belangrijke informatie voor jou en je groep.

Introductieboekje

Hier vind je het introductieboekje van Scouting Nuth. Daarin staat informatie over de speltak Scouts en onze vereniging, om je binnen Scouting Nuth op weg te helpen. Veel plezier bij onze mooie vereniging!